Club Junction

Gennem årene har jeg taget initiativ til en række aktiviteter, som støtter op om, synliggør og skaber nye muligheder for sangere, sangskrivere og musikere i Danmark. Jeg var med til at stifte Københavns første sangskriverklub, Club Junction, som kørte på frivillig basis i 7 år. Det startede tilbage i slutningen af 90’erne , hvor det var svært at komme ud at spille original musik på spillesteder i Danmark. På det tidspunkt fandtes der ingen sangskriverklubber i Danmark og de fleste klubber og caféer præsenterede kun etablerede navne eller kopimusik. Ikke desto mindre der masser af talent i Danmark, der brændte efter at præsentere deres sange for et publikum og sammen med min gode veninde og kollega Maja Kristjansson besluttede jeg mig for at gøre noget ved det. Maja Kristjansson og jeg havde mødtes nogle år før på det populære musikstævne Brandbjerg arrangeret af Den Danske Jazzkreds (nu Jazz Danmark).

Populære aftener med ukendte artister

I begyndelsen af 1999 præsenterede Maja og jeg vores plan for Niels Vestergaard, ildsjæl og leder af et nyt kulturhus i det istandsatte Kødbyen på Vesterbro i Kbh. Stedet havde en lys træsal med god akustik, en lille scene og bar. Niels Vestergaard var straks med på idéen og vi inviterede sangskriverkollegaer og folk fra vores netværk til den første Club Junction aften i februar 1999. Denne aften præsenterede vi 6 originale og ukendte sangskrivere – og vi blev med det samme klar over, at vi allerede havde skabt en succes. Interessen var enorm – selvom vi intet reklame havde gjort for arrangementet, væltede det ind med mennesker, der ønskede at lytte til nye navnes originale materiale under gode lyd og lytteforhold, som var en vigtig del af vores koncept.

Inspiration fra London

Vi etablerede en hjemmeside for Club Junction, som sammen med vores månedlige nyhedsbrev, der i begyndelsen blev sendt ud i frimærke-frankerede kuverter, var vores eneste måde at gøre reklame på vores månedlige sangskriveraftener. Sideløbende havde vi kontakt med kollega og veninde Michelle Sanders, som i flere år havde været fast tilknyttet den legendariske sangskriverklub Kashmir Klub i London. Da hun i 2000 vendte hjem til Danmark blev hun med det samme en del af Club Junction og bidrog med sine erfaringer fra London. Vores trekløver blev starten på 7 års frivilligt og fantastisk berigende arbejde, hvor vi med stor glæde og engagement præsenterede over 300 unikke sangskrivere, heriblandt Teitur (FO), Marie Key, Klondyke, Kenneth Thordal, Trinelise Væring, Annette Bjergfeldt og Angu. Vi modtog i 2003 komponistforeningen DJBFA’s ærefulde Spil Dansk Pris (en statuette og 10.000 kr.) for vores særlige arbejde til glæde for dansk musik. Club Junction var med til at udvikle en af de første efteruddannelser for sangskrivere gennem Dansk Musiker Forbunds Artlab og vi deltog på SPOTfestival i Århus med vores egen scene – hvor den legendariske host Tony Moore fra Kashmir Klub var vært.

Masser af medieomtale

Uden nogen form for pr-støtte eller pressebudget fik vi medieomtale af stort set alle de større medier og flere tv-stationer, herunder TV2, DR, TV3 og TV-Danmark samt Kanal København. Herudover et utal af artikler i musiktidskrifter og fagblade samt DR-radioreportager m.m. Særligt DR-journalisten Kurt Baagø fra programmet Det’ Dansk var ofte på pletten for at bringe interviews med de nye sangskrivere.

Foreningens formål opfyldt

Efter 7 års frivilligt arbejde, forsøgte vi at skaffe støtte fra musikorganisationerne til at fortsætte Club Junction med en form for drift, da man jo som bekendt ikke kan leve af luft. Vi havde lagt ufattelig mange arbejdstimer igennem årene og demobåndene og henvendelserne fra forventningsfulde sangskrivere blev flere og flere. Så det var tid til evaluering og at se fremad. Vi var enige om, at vi ville stoppe, mens vi legen var god. Der var samtidig mange andre, der havde fået samme idé til at præsentere aftener med ukendte navnes originale numre. Så vi kunne konstatere, at vi havde opfyldt foreningens formål, nemlig at skabe bedre muligheder for sangskrivere i Danmark. Af disse grunde nedlagde vi foreningen Club Junction i 2007.


Lyt til 1 times udsendelse på www.den2radio.dk om sangskrivermiljøet i Danmark